Sabda Rasulullah s.aw.: “Aku tinggalkan kepada kamu 2 perkara. Kamu tidak akan sesat selamanya selama mana kamu berpegang dengan keduanya iaitu kitab alQur’an dan asSunnah”.

❤Doa dari Pengunjung Blog ini❤

ya ALLAH..jadikan pemilik blog ini muslimah yang solehah..isteri yang solehah..anak yang solehah..yang berjaya dengan cemerlang didunia dan diakhirat..ampunkan segala dosa dosanya..semoga pemilik blog ini kuat menghadapi ujian2 dariMU ..آمين..

Wednesday, 27 July 2011

Ada apa dengan ''TARBIYAH'' ??..

Bismillah..



hari ini 'imtihan awwal' subjek yg pertama sudah selesai..ini bermakna 'imtihan thani' sudah melambai-lambai
huhu..skejap je kot masa berlalu..nama pun 'short sem'.juzuk 27 & 28 tak abis hafal lagi padahal tak lama dah tu..ayyoo..kakngah!!!chayokk!!you can do it dear!!

belajar,belajar,belajar & belajar. Manusia takkan lari dari proses pembelajaran kan. Ujian dari Allah pun satu pembelajaran kan untuk kita. It depend pada kita bagaimana kita muhasabah diri atas apa yang berlaku.
Belajar pun satu tarbiyah juga kan,,hmm,,,ehh,,tarbiyah?? Ada apa dengan tarbiyah ek?? Apa benda tarbiyah tu ek??


“Cara ideal dalam berinteraksi dengan fitrah manusia, baik secara langsung melalui kata-kata maupun secara tidak langsung dalam bentuk keteladanan, sesuai dengan sistem dan peringkat khusus yang diyakini, untuk memproses perubahan dalam diri manusia menuju kondisi yang lebih baik”.

(Dalam buku Manhaj Tarbiyah ‘indal Ikhwanul Muslimin)
 

kakngah selalu dengar je tarbiyah2 ni dulu. tapi x ambil 'port' pun.Allah, ampunkan kakngah,kakngah jahil dulu..

Alhamdulillah, dibumi anbiya' inilah kakngah fahami apa itu tarbiyah.it mean didikan @ asuhan.(paling ringkas) 
Ujian yang Allah bagi pun satu tarbiyah buat kita.
Dengan Tarbiyah lah kita dapat mengenal Allah dan Islam itu sendiri.
Thats why Tarbiyah penting dalam proses pembelajaran. Dengan tarbiyah lah kita dapat berusaha untuk 'pekatkan' diri(bak kata murabbi kakngah) or other  meaning mengislahkan diri or men'soleh' n men'solehah'kan diri.How to get ''Tarbiyah''??



kali ini kakngah hanya kongsi tentang cara tarbiyah zatiyah(diri) melalui usrah


 Dengan usrah kita boleh asahkan dengan ilmu, usrah kakngah kebiasaannya , kami akan sama2 tadabbur alQuran,menyelusuri sirah nabi,mengkaji Hadis 40
Setiap bulan sekurangnya kami akan bersama bangun malam(solat sunat taubat,tahajud.hajat).Kami juga akan pergi rehlah(tadabbur alam dan menjejaki sejarah islam), di Jordan)



 Islam ialah agama yang mementingkan tarbiyah iaitu proses pembinaan dan pendidikan manusia menuju kepada kesempurnaan beragama dan menjadi hamba yang berjaya di dunia dan di akhirat



Firman Allah SWT dalam ayat 208 surah al-Baqarah bermaksud: "Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam Islam secara menyeluruh dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh kamu yang nyata."

يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوْبِ، ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِيْنِكَ
Yaa Muqallibal Quluub, Tsabbit Qalbi ‘Ala Diinik
Artinya: “Wahai Dzat yang membolak-balikkan hati, teguhkan hati kami di atas agama-Mu

اللَّهُمَّ مُصَرِّفَ الْقُلُوبِ صَرِّفْ قُلُوبَنَا عَلَى طَاعَتِكَ
Allaahumma Musharrifal Quluub, Sharrif Quluubanaa ‘Alaa Thaa’atik
Artinya: “Ya Allah yang mengarahkan hati, arahkanlah hati-hati kami untuk taat kepadamu.
...آمين

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...